VIZITĂ PASTORALĂ A PS CLAUDIU ÎN PAROHIA ȘANȚ, ZIUA MONDIALĂ A MISIUNILOR

Video (Sfânta Liturghie)
ALBUM FOTO EVENIMENT
Biroul de Comunicații Sociale al Eparhiei de Cluj-Gherla
FOTOGRAFII BISERICA
• 𝗧𝘂𝗿 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗯𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗶 „Intrarea în Templu a Maicii Domnului” din Parohia Şanţ:
– interiorul bisericii: https://protopopiatebn.ro/turbis.html
– Altarul bisericii: https://protopopiatebn.ro/turbisaltar.html
BISERICA GRECO-CATOLICĂ ”INTRAREA ÎN TEMPLU A MAICII DOMNULUI” DIN COMUNA ȘANȚ, PROTOPOPIATUL RODNA, VIZITĂ PASTORALĂ A PS CLAUDIU ÎN PAROHIA ȘANȚ, SF. LITURGHIE ARHIEREASCĂ, DUMINICĂ 22 OCTOMBRIE 2023, ora 10.30
𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼 𝗹𝗶𝘃𝗲 (𝗬𝗼𝘂𝗧𝘂𝗯𝗲) – Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla în Duminica de 22 octombrie 2023 – Vizită pastorală în Parohia Șanț: https://www.protopopiatebn.ro/…/transmisie-live…/
• Mesajul Zilei Mondiale a Misiunilor: https://www.magisteriu.ro/mesaj-cu-ocazia-zilei-mondiale…/
• Biografia Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea: https://www.sfinticatolici.ro/ioan-paul-al-ii-lea-karol…/
• Lecturi liturgice în Duminica 23 dR: https://mobile.catholica.ro/agc2023/zile/lectura1022.html
Biroul de Comunicații Sociale al Eparhiei de Cluj-Gherla
SF. LITURGHIE – BISERICA ”NAȘTEREA SF. IOAN BOTEZĂTORUL” LEȘU, DUMINICA A XX-A DUPĂ RUSALII, 8 OCTOMBRIE 2023
Duminca a 20-a dR a “Invierii fiului văduvei din Nain” a constituit un prilej deosebit pentru membrii comunității din Parohia Greco-Catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Leșu, protopiatul Rodna, prin celebrarea liturgică a zilei Domnului care a fost caracterizată de un eveniment aparte, vizita părintelui protopop Cristian Goia, care s-a alăturat în rugăciunea concelebrării liturgice părintelui paroh Ioan-Luțu Dumitru.Amfiteatrul frumuseții naturale din Leșu, în mijlocul căruia tronează cu demnitate frumoasa Biserică parohială Greco-Catolică, zidită prin truda vrednicilor preoți înaintași, a fost binecuvântat de răsunetul rugăciunilor liturgice duminicale care au trecut dincolo de zidurile de piatră ale bisericii și au sfințit încă o dată această frumoasă zonă evocând măreția Creatorului. Armonia și liniștea acestei zone binecuvântate de Dumnezeu este însă și ea atinsă de știrile care descriu turbulențele internaționale și evenimentele grave care se petrec în ultima perioadă. Mesajele care vin din afară prin mass-media descriu suferințe cumplite, traume, nedreptăți si moartea atâtor persoane nevinovate, aspecte care au fost menționate și sintetizate in predica părintelui protopop Cristian Goia. Chiar dacă toate acestea produc atât de multă tristețe și neliniște în sufletele tuturor, pasajul evanghelic care a fost rânduit pentru a fi proclamat în această duminică a fost purtător de profundă speranță în fața morții. Această speranță a fost proclamată în mesajul părintelui protopop care a evocat o idee de bază a credinței in Cristos Mântuitorul și anume că moartea nu constituie finalul, oricât de tragică și de bulversantă ar fi ea. Dincolo de aceste tragedii există puterea dătătoare de viață a crucii prin care noi așteptăm Învierea. Insuflați de aceste gânduri sfinte, credincioșii din Parohia Leșu au continuat celebrarea liturgică cu mare pioșenie, iar la sfârșitul Liturghiei au găsit de cuviință să invoce din nou speranța vieții de apoi prin rugăciunea Parastasului la care toată comunitatea s-a unit în rugăciune, amintindu-și de răposații în Domnul și încredințându-i milei divine, insuflați de exemplul văduvei din Nain amintită in Evanghelie. Părintele paroh Ioan-Luțu Dumitru a dat glas mai apoi sentimentelor de mulțumire ale întregii comunități parohiale mulțumind lui Dumnezeu pentru că le-a rânduit pe toate și a făcut posibilă această concelebrare liturgică alături de părintele protopop Cristian și a transmis invitația mai multor credincioși de a lua masa cu ei precum și de a sfinți casa unei familii din această parohie.
a consemnat Paul Oancea
ALBUM FOTO
TUR VIRTUAL BISERICA LEȘU
Hramul Parohiei Greco-Catolice „Sf. Ioan Botezătorul” Cormaia, 29 august 2023

𝟮𝟳 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟯 – 𝗦𝗳â𝗻𝘁𝗮 𝗟𝗶𝘁𝘂𝗿𝗴𝗵𝗶𝗲 𝗔𝗿𝗵𝗶𝗲𝗿𝗲𝗮𝘀𝗰ă î𝗻 𝗣𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗮 „𝗔𝗱𝗼𝗿𝗺𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗠𝗮𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗗𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶” 𝗙𝗲𝗹𝗱𝗿𝘂 (𝗜𝗹𝘃𝗮 𝗠𝗶𝗰a), 𝗱𝗶𝗻 𝗣𝗿𝗼𝘁𝗼𝗽𝗼𝗽𝗶𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗱𝗻𝗮 (𝗷𝘂𝗱. 𝗕𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶t𝗮-𝗡ă𝘀ă𝘂𝗱):
• Album foto: https://photos.app.goo.gl/TUe8HpJz6yhK7bez7
Iar tabloul ce i-a fost oferit, care conține buchetul spiritual făcut din: 30 de Sfinte Liturghii, 20 de rugăciuni ale Paraclisului Maicii Domnului, 75 de Rozarii, 100 de rugăciuni Tatăl nostru și Născătoare de Dumnezeu, 10 devoțiuni ale Căii Sfintei Cruci, 3 zile de post, 300 de rugăciuni Împărate Ceresc – a subliniat că „este adevăratul cadou pe care ni-l putem face unii altora”, restul sunt semne, care sunt prețioase dacă dincolo de aceste semne există comuniune spirituală și, a adăugat, „aici știu că există comuniune și semnul acesta reprezintă împlinirea rugăciunilor din Sfânta Liturghie: pe noi înșine și unul pe altul și toată viața noastră lui Cristos Dumnezeu să o dăm”.
Biroul Media al Eparhiei de Cluj-Gherla
VIDEO EVENIMENT





𝗗𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮, 𝟮𝟳 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟯, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟬.𝟬𝟬, 𝗦𝗳𝗮𝗻𝘁𝗮 𝗟𝗶𝘁𝘂𝗿𝗴𝗵𝗶𝗲 𝗔𝗿𝗵𝗶𝗲𝗿𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮 𝗶𝗻 𝗣𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗮 𝗙𝗲𝗹𝗱𝗿𝘂 (𝗩𝗮𝗹𝗲𝗮 𝗦𝗲𝗰𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶) – vizită pastorală a Preasfinției Sale Claudiu și aniversarea a 30 de ani de la sfințirea bisericii parohiale.
- 𝗟𝗲𝗰𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗶𝘁𝘂𝗿𝗴𝗶𝗰𝗲: DUMINICA a 12-a după RUSALII (Tânărul bogat): https://mobile.catholica.ro/agc2023/zile/lectura0827.html
- 𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁:
Duminică, 27 august 2023, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, continuând vizitele pastorale în parohiile Eparhiei pe care o păstorește, va fi primit de preotul paroh Claudiu Oltean și de credincioșii Parohiei Feldru (Valea Secerului), din Protopopiatul Rodna (jud. Bistrița-Năsăud). Ierarhul se va afla la Feldru cu o ocazie specială, cea a aniversării a 30 de ani de la sfințirea bisericii parohiale „Adormirea Maicii Domnului” (https://photos.app.goo.gl/hA6ueVsoZLucGFyC9).
Aniversarea va fi prilej și pentru o nouă binecuvântare: va avea loc sfințirea exteriorului bisericii, în urma lucrărilor de renovare.
Ceremonia de sfințire și Sfânta Liturghie arhierească vor fi celebrate începând cu ora 10.00. Programul se va încheia cu un concert de pricesne.
În cadrul celebrării, Preasfinția Sa Claudiu va binecuvânta o icoană și axionița în care va depune o relicvă a Vălului Maicii Domnului (fărâmă de țesătură realizată, probabil, de mâinile Preacuratei Fecioare Maria) – liant între timpul prezent și timpul vieții pământești al Maicii Sfinte, prin care va fi invocată ocrotirea „Celei binecuvântate între femei” asupra tuturor credincioșilor care vor veni să i se închine și asupra celor pentru care aceștia se roagă.
Biroul media al Episcopiei de Cluj-Gherla
Istoric parohie
Album foto
BISERICA GRECO-CATOLICĂ ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI” FELDRU (VALEA SECERULUI) – SF. LITURGHIE ARHIEREASCĂ, 27 AUGUST, ORA 10.00
Linkul este activ doar pe durata transmisiei
TRANSMISIE LIVE PRELUATĂ DE PE CANALUL DE YOUTUBE AL EPISCOPIEI DE CLUJ-GHERLA
Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domului” a reprezentat un moment de bucurie și înălțare sufletească pentru comunitatea din Parohia Greco-Catolică Feldru-Valea Secerului, Protopopiatul Rodna, care și-a sărbătorit hramul, avându-l în mijlocul ei pe părintele protopop Cristian Goia.
Împreună cu părintele protopop au celebrat părintele Claudiu Oltean, păstorul acestei comunități, părintele protopop de Holod (Eparhia de Oradea Mare), precum și 8 preoți din protopopiatul Rodna.
Biserica din Feldru-Valea Secerului dedicată Preacuratei Fecioare Maria a fost prima biserică parohială din Eparhia de Cluj-Gherla pe care a sfințit-o Înaltpreasfințitul Arhiepiscop George-Guțiu, în data de 5 septembrie 1993. Această frumoasă comunitate a fost activă clandestin în perioada regimului comunist între anii 1948-1989, celebrându-se Sf. Liturghie în condiții dificile cu ajutorul mai multor preoți vrednici și cu sprijinul credincioșilor. Astfel, s-a păstrat vie flacăra credinței strămoșești pe meleagurile din Țara Năsăudului, Maica Sfântă fiind ocrotitoarea acestei comunități în perioada martirajului Bisericii Unite.
În predica de la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, părintele protopop a evidențiat rolul pe care Fecioara Maria l-a avut în istoria mântuirii. Preacurata Fecioară Maria ocupă un loc deosebit, unic, în istoria mântuirii, fiind aleasă din veșnicie ca Maică a Domnului, „Mireasa cea cu totul fără prihană”, „făclia luminii celei neapropiate și nădejdea sufletelor noastre”. Ea se bucură în Biserica și în inima credincioșilor de un cult deosebit. Sfintei Fecioare i s-au adus de către toți creștinii, din toate timpurile, cinstire prea aleasă pentru darurile ei mari de care s-a învrednicit, de a fi Născătoare de Dumnezeu, de a fi și a rămâne pururi Fecioară, de a fi rugătoare și mijlocitoare creștinilor în fața Tronului dumnezeiesc.
După încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Claudiu Oltean a prezentat un scurt istoric al parohiei, menționând preoții care au activat in parohie din anul 1948 până în prezent. Apoi a mulțumit părintelui protopop pentru prezența în mijlocul comunității. De asemenea, a mulțumit și preoților confrați prezenți și credincioșilor veniți în număr mare la ceas de sărbătoare.
Părintele protopop Cristian Goia a mulțumit părintelui pentru invitație, pentru dedicarea cu care păstorește comunitatea parohială, asigurându-l de rugăciunea și susținerea sa. De asemenea, a mulțumit și preoților celebranți și credincioșilor prezenți, pe care i-a îndemnat să-și pună viața sub ocrotirea Maicii Sfinte și să îi mulțumească Domnului pentru toate darurile primite în fiecare zi.
A consemnat Darius Teglaș
ALBUM FOTO HRAM
TUR VIRTUAL BISERICA
VIDEO CU HRAMUL
Parohia Greco-Catolică Feldru – Valea Secerului
HRAMUL BISERICII ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI” FELDRU – SF. LITURGHIE, 15 AUGUST 2023, ORA 10.00
BISERICA GRECO-CATOLICĂ ”SF. ANTON” MAIERU
SF. LITURGHIE, DUMINICA A VIII-A DUPĂ RUSALII, 30 IULIE 2023
În duminica a VIII-a după Rusalii, a Înmulțirii Pâinilor, părintele protopop Cristian Goia a celebrat Sf. Liturghie în Biserica Greco-Catolică ”Sf. Anton de Padova” din localitatea Maieru, Protopopiatul Rodna, împreună cu Pr. Florin Miclea, păstorul acestei comunități și cu diaconul Ovidiu Iusco. La Sfânta Liturghie au participat 4 surori baziliene, un număr mare de credincioși, iar răspunsurile au fost date de corul parohiei coordonat de d-na preoteasă Simona Miclea.
Comuna Maieru este una dintre cele mai vechi așezări din Valea Rodnei, comuna fiind atestată documentar în anul 1440. Comunitatea greco-catolică din Maieru și-a păstrat credința în momentele dificile din perioada comunistă, după scoaterea în afara legii a bisericii greco-catolice. Preoții ieromonahi bazilitani Pr. Sabău Iustin și Pr. Dăncuș Gavril au activat în această parohie în condiții grele, celebrând slujbele în case particulare puse la dispoziție de enoriașii parohiei. Chiar și în afara legii, Biserica Greco-Catolică a continuat să existe într-un mod care ne amintește de creștinismul primar, credincioșii greco-catolici fiind în permanență urmăriți și persecutați. Astfel, în clandestinitate, s-au format preoții: Partene Augustin, Vranău Ioan, Bazga Emil. Maieru a dat multe vocații la preoție si călugărie: 14 surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare sunt din localitatea Maieru, și 7 preoți care activează pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. După căderea regimului comunist, parohia a fost reconstituită legal la data de 17 februarie 1990.
În anul 1997 credincioșii parohiei împreună cu Pr. Agustin Partene, păstorul din acea vreme, au reușit să construiască cu mari eforturi o nouă biserică, sfinţită la 26 octombrie 1997 de IPS George Guţiu.
În cuvântul de învățătură, Părintele Protopop Cristian Goia a evidențiat că minunea înmulțirii celor 5 pâini și 2 pești este nu doar expresia milei și a purtării de grijă a lui Dumnezeu față de om, ci mai ales este un semn oferit de Cristos mulțimilor, ucenicilor și bineînțeles, nouă tuturor creștinilor. Un semn este o lucrare prin care Dumnezeu vrea să ne comunice, dincolo de întâmplarea în sine, ceva special. Minunea Înmulțirii Pâinilor este un semn veritabil deoarece ni-l descoperă pe Isus Euharisticul. Euharistia este izvorul și culmea vieții creștine, centrul întregii vieți a bisericii. Euharistia a reprezentat forța ce i-a susținut pe atâția preoți și credincioși în timpul persecuției comuniste. Euharistia ne susține pe drumul spre Viața cea Veșnică. Creștinii din Africa din timpul Sfântului Augustin spuneau „Să mergem la viață” atunci când mergeau să primească Sfânta Împărtășanie. Părintele a sublinitat în încheiere importanța sacramentului Euharistiei în viața fiecărui creștin.
La finalul Liturghiei Pr. Florin Miclea a muțumit Pr. Protopop pentru prezența în mijlocul comunității din Maieru și i-a oferit din partea comunității o Icoană cu Maica Domnului și cei 7 Fericiți Episcopi martiri greco-catolici. Pr. Protopop i-a mulțumit la rândul lui Pr. Paroh pentru grija cu care păstorește comunitatea și pentru implicarea în renovarea Bisericii, a grotei cu Maica Sfântă și a casei parohiale.
A fost o zi de înălțare sufletească și de comuniune de rugăciune în comunitatea parohială din Maieru. Mulțumim Domnului pentru toate darurile și binefacerile primite.
a consemnat Rareș Flore
ALBUM FOTO EVENIMENT TUR VIRTUAL BISERICĂ TUR VIRTUAL ALTAR
Scurt istoric al Parohiei greco-catolice Maieru și Album foto cu Biserica
COMEMORARE A PR. IOAN MAIER, PROTOPOP GRECO-CATOLIC (1782-1867) LA 190 DE ANI DE LA NUMIREA SA CA PROTOPOP GRECO-CATOLIC DE BISTRIȚA ÎN IULIE 1833

Duminică, 16 iulie 2023, comunitatea greco-catolică din Bistrița l-a comemorat pe Pr. Ioan Maier, un mare intelectual român bistrițean din sec. al XIX-lea, protopop greco-catolic (1782-1867). S-au împlinit 190 de ani de la numirea lui ca protopop de Bistrița, în cadrul Sinodului de la Blaj ținut în 3/15 iulie 1833. Programul a început cu o celebrare liturgică în Biserica ”Buna-Vestire” din Bistrița. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Pr. Cristian Goia, protopop greco-catolic de Bistrița, care, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre episodul vindecării paraliticului. A subliniat 2 aspecte importante din evanghelie: mijlocirea pentru cei în suferință și importanța sufletului. La celebrare au participat Pr. Ioan Vasile Frișan, paroh în parohia Bistrița I, Pr. Narcis Pop, paroh în parohia Bistrița II și Pr. Teodor Costin, vicar parohial, precum și un mare număr de credincioși. La finalul Sfintei liturghii, părintele protopop a evocat personalitatea Pr. Protopop Ioan Maier pe baza scrierilor unor cercetători istorici care au studiat documente din arhivele Naționale din Alba, Cluj și Bistrița. S-au prezentat în premieră și fotografii ale unor documente existente în arhive. La final a avut loc o mică agapă fraternă și o expozitie a documentelor prezentate.
A doua parte a programului s-a desfășurat în cimitirul vechi greco-catolic de pe str. Crinilor, în locul unde se află mormîntul vrednicului protopop Ioan Maier. În acest loc a fost și Biserica de lemn românească greco-catolică construită cu mari eforturi de comunitatea greco catolică bistrițeană în anul 1792, unde Pr. Ioan Maier a slujit timp de 36 de ani. Biserica de lemn a fost folosită timp de mai bine de 100 de ani apoi, după achizitionarea Bisericii minorite de la Coroana, aceasta a fost donată parohiei Lechința. Tot în acest loc au fost cele două școli confesionale care se pot vedea și astăzi: cea de lemn pe colț cu str. Cerbului și cea de zid – actuala grădiniță nr. 9. Pr. Protopop Cristian Goia a celebrat un parastas de pomenire împreună cu 10 preoți bistrițeni și câteva zeci de credincioși. La finalul parastasului, pr. Protopop a vorbit despre personalitatea Pr. Ioan Maier și importanța locului de pe str. Crinilor pentru comunitatea greco-catolică din Bistrița. Se dorește, pe viitor, cu sprijinul comunității bistrițene, refacerea pietrei funerare degradată de-a lungul timpului. A fost un moment de har și de rememorare a trecutului Pr. Ioan Maier care, prin activitatea sa pastorală și intelectuală, și-a adus contribuția la formarea spirituală și morală a enoriașilor din Bistrița.
Biroul de presă al PROTOPOPIATULUI GRECO-CATOLIC BISTRIȚA
BIOGRAFIA PR. MAIER PREZENTARE
PREZENTĂRI ÎN PREMIERĂ A DOCUMENTELOR DIN ARHIVELE NATIONALE, CLUJ ȘI BISTRIȚA
COMEMORAREA PR. IOAN MAIER, PROTOPOP GRECO-CATOLIC DE BISTRIȚA, 16 IULIE 2023
