Parohia Greco-Catolică Feldru Valea Secerului

𝗦𝗰𝘂𝗿𝘁 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰 𝗮𝗹 𝗣𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗲𝗶 𝗙𝗲𝗹𝗱𝗿𝘂 (𝗩𝗮𝗹𝗲𝗮 𝗦𝗲𝗰𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶)

Conform Șematismului din 1947, la Feldru a existat o parohie veche, „trecută la Sfânta Unire în 1700”. În 1783 a fost edificată aici o biserică greco-catolică. Această biserică (în prezent declarată monument istoric), considerată cea mai veche biserică de zid românească de pe valea Someşului, din 1948 servește ca biserică parohială a Parohiei ortodoxe (nu a fost retrocedată).

După căderea regimului comunist și ieșirea Bisericii Române Unite din ilegalitate, în 1991, la Feldru au fost înființate două parohii: Parohia Feldru (Vatra Satului) și Parohia Feldru (Valea Secerului).

Din anul 2005, Parohia Feldru (Valea Secerului) se află în grija actualului paroh, pr. Claudiu Oltean. În Parohia Feldru (Valea Secerului), într-o perioadă scurtă de timp a fost ridicată o biserică (cea dintâi construită pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla după 1990). Ctitori au fost pr. Liviu Oțoiu și pr. Eugen Sârbu („Tăicuțu”), preoți din generația catacombelor care și-au practicat credința sub regimul comunist – alături de ei, în această zonă un rol important a avut și pr. Virgil Florian, preot care, în anii de după 1978 celebra Sfânta Liturghie, Botezuri, Cununii ș.a., pe ascuns, în casa familiei care a donat locul pentru construirea noii biserici din Valea Secerului.

Biserica a fost sfințită, la 5 septembrie 1993, de către Arhiepiscopul ad personam George Guțiu, mărturisitor al credinței, atunci Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla. În anul 2009, sfântul lăcaș a fost renovat în interior. La 21 iunie 2009, Episcopul de Cluj-Gherla de atunci, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, a sfințit Altarul, Iconostasul și interiorul bisericii. Mai apoi biserica a fost renovată și în exterior, dar, la 4 martie 2017 a fost afectată de un incendiu.

La 20 mai 2017, Parohia Feldru (Valea Secerului) a găzduit Întâlnirea Eparhială a Copiilor, la care au luat parte în jur de 600 de copii de pe întreg teritoriul eparhiei.

În următoarele luni, prin efortul comunității parohiale și a unor binefăcători, s-au efectuat lucrări de reparații și renovare, astfel încât, la 13 august 2017, Preasfinția Sa Florentin binecuvânta biserica reînnoită. Ultima vizită a Preasfinției Sale Florentin în Parohia Feldru-Valea Secerului a fost în 12 august 2018, cu ocazia serbării de hram.

După perioada de pandemie, la 28 mai 2022, s-a desfășurat în Parohia Feldru (Valea Secerului) o nouă ediție a Întâlnirii Eparhiale a Copiilor. În jur de 1000 de copii l-au avut acum în mijlocul lor pe Preasfinția Sa Claudiu, în cel de-al doilea an de episcopat ca Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla.

ALBUM FOTO BISERICA ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI”