PROTOPOPIAT

În conformitate cu prevederile Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, l-a numit începând cu data de 1 septembrie 2022, pentru un mandat de trei ani, pe Părintele Cristian Goia în funcția de Protopop de Beclean, Bistrița și Rodna.

Părintele Protopop Cristian Goia s-a născut în 26 ianuarie 1975 la Târgu-Mureș. După absolvirea Liceului de Telecomunicații „Geroge Barițiu”, a urmat cursurile Universității Tehnice, secția Comunicații. Studiază teologia la Institutul Teologic Universitar greco-catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, obținând în 2001 Licența în Teologie Dogmatică, cu lucrareaTheotokos, Maternitatea divină a Precuratei Fecioare Maria, susținută în cadrul facultății de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai. În 2003 obține un Master la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea Arheologie creștină. A urmat și alte cursuri de formare în țară și străinătate.

În perioada 2001-2002 a fost profesor colaborator de operare pe calculator la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca și operator procesare și prelucrare imagini microscopie electronică la Centru de Microscopie Electronică din cadrul Facultății de Biologie și Geologie, Cluj-Napoca. 

A fost hirotonit preot în 25 decembrie 2002, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca.

Din 2003 în 2008 a fost administrator parohial în Parohia Greco-Catolică „Sf. Petru și Pavel”, Păușa, jud. Sălaj. Între 2002 și 2005 a fost profesor de Spiritualitate în cadrul Liceului Teologic „Inocențiu Micu Klein”.  Din 2004 în 2012 a fost consilier eparhial cu pastorația tineretului, fiind și asistent Spiritual ASTRU și asistent Spiritual Cercetașii Munților, filiala Cluj, până în 2010. Din 2008 până în prezent este administrator Parohial al Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică „Sf.Iosif”, cart. Someșeni, Cluj-Napoca. 

Părintele Cristian Goia a coordonat construirea Bisericii parohiale „Sf. Petru și Pavel” Păușa (jud. Sălaj) și construirea Bisericii Parohiale greco-catolice „Sf. Iosif” Someșeni (Cluj-Napoca).