Hramul Parohiei Greco-Catolice „Sf. Ioan Botezătorul” Cormaia

În Sărbătoarea „Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul”, 29 august 2023, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a vizitat Parohia Greco-Catolică Cormaia (lângă Sângeorz-Băi).
Ierarhul a fost primit cu multă bucurie de pr. paroh Nicolae Jarda – preot la Cormaia, dar și păstor al credincioșilor din Sângeorz-Băi -, în grădina bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”.
Primirea Episcopului s-a făcut în mod tradițional, tineri în port popular au oferit Preasfinției Sale Claudiu pâine și sare. Au urmat, salutul copiilor, al preoților, al oficialităților prezente.
După un moment de pregătire pt. Sf. Liturghie în biserică, Ierarhul și preoții au ieșit în procesiune și s-au îndreptat spre Altarul exterior amenajat pentru celebrările în aer liber.
Cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale Claudiu:

Împreună cu Episcopul de Cluj-Gherla, s-au reunit în rugăciunea cea mai profundă a Bisericii – Sf. Liturghie, în jur de 15 preoți, cei mai mulți din Protopopiatul Rodna. Împreună cu ei au mai fost: Pr. Cristian David, rector al Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca, pr. Laurean Daboc, călugăr al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, pr. Ioan Puie din Tihău, pr. Ovidiu Lăpuște din Cluj-Napoca (Mănăștur I), precum și studenți ai Seminarului „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.
Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sfânta Liturghie arhierească având alături la masa Altarului pe pr. Nicolae Jarda și pr. Ioan Frișan din Bistrița.
Răspunsurile liturgice le-a dat Corul bisericii „Sf. Gheorghe” din Sângeorz-Băi, împreună cu coriștii au cântat surori ale Congregației Maicii Domnului și studenți seminariști. A dirijat Rareș Flore, student teolog.
Credincioși din Cormaia, Sângeorz-Băi, Feldru, Ilva Mică, Năsăud, Șanț, Maieru, Salva, Runcu Salvei, Telciu, dar și alte localități ale Eparhiei de Cluj-Gherla – precum Bistrița, Cluj-Napoca – au luat parte la Sfânta Jertfă Liturghică, răspândiți în grupuri mari sau mici în zonele umbrite de ramurile copacilor, în spațiul generos al grădinii ce împresoară biserica.
Între oficialitățile prezente, s-au aflat Primarul orașului Sângeorz-Băi, Bota Cătălin cu viceprimarul Pop Cristian.
Surori ale Congregației Maicii Domnului, Surori Baziliene, Călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare au fost de asemenea de față, alături de membre ale Reuniunii Mariane, de tineri din ASTRU (care au încheiat recent câteva zile de campus în zona pitorească din Cormaia). Copii și tineri, dar și persoane vârstnice, purtau frumoasele costume populare specifice zonei, toți împreună – Ierarh, preoți și seminariști, persoane consacrate, credincioși – formând o imagine a bogăției, diversității, vitalității și frumuseții Bisericii în rugăciune.
Sfânta Liturghie celebrată la Cormaia a fost transmisă în direct și de postul Radio Maria, pentru toți cei care au dorit să se unească în rugăciune.
La încheierea celebrării liturgice, pr. Nicolae Jarda a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu „pentru că ați venit ca urmaș aș Apostolilor și Episcop al nostru să ne întăriți în credință”. A mulțumit tuturor celor care s-au unit în rugăciune și au luat parte la celebrare.
Pr. paroh a oferit Preasfinției Sale Claudiu, asigurându-l de rugăciunea, comuniunea și iubirea comunităților din Sângeorz-Băi și Cormaia, în semn de mulțumire, o icoană a Maicii Domnului. La final, toți credincioșii au fost invitați la o agapă fraternă.
Biroul Media al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *