HRAMUL BISERICII ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI” FELDRU – SF. LITURGHIE, 15 AUGUST 2023

Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domului” a reprezentat un moment de bucurie și înălțare sufletească pentru comunitatea din Parohia Greco-Catolică Feldru-Valea Secerului, Protopopiatul Rodna, care și-a sărbătorit hramul, avându-l în mijlocul ei pe părintele protopop Cristian Goia.

Împreună cu părintele protopop au celebrat părintele Claudiu Oltean, păstorul acestei comunități, părintele protopop de Holod (Eparhia de Oradea Mare), precum și 8 preoți din protopopiatul Rodna.

Biserica din Feldru-Valea Secerului dedicată Preacuratei Fecioare Maria a fost prima biserică parohială din Eparhia de Cluj-Gherla pe care a sfințit-o Înaltpreasfințitul Arhiepiscop George-Guțiu, în data de 5 septembrie 1993. Această frumoasă comunitate a fost activă clandestin în perioada regimului comunist între anii 1948-1989, celebrându-se Sf. Liturghie în condiții dificile cu ajutorul mai multor preoți vrednici și cu sprijinul credincioșilor. Astfel, s-a păstrat vie flacăra credinței strămoșești pe meleagurile din Țara Năsăudului, Maica Sfântă fiind ocrotitoarea acestei comunități în perioada martirajului Bisericii Unite.

În predica de la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, părintele protopop a evidențiat rolul pe care Fecioara Maria l-a avut în istoria mântuirii. Preacurata Fecioară Maria ocupă un loc deosebit, unic, în istoria mântuirii, fiind aleasă din veșnicie ca Maică a Domnului, „Mireasa cea cu totul fără prihană”, „făclia luminii celei neapropiate și nădejdea sufletelor noastre”. Ea se bucură în Biserica și în inima credincioșilor de un cult deosebit. Sfintei Fecioare i s-au adus de către toți creștinii, din toate timpurile, cinstire prea aleasă pentru darurile ei mari de care s-a învrednicit, de a fi Născătoare de Dumnezeu, de a fi și a rămâne pururi Fecioară, de a fi rugătoare și mijlocitoare creștinilor în fața Tronului dumnezeiesc.

După încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Claudiu Oltean a prezentat un scurt istoric al parohiei, menționând preoții care au activat in parohie din anul 1948 până în prezent. Apoi a mulțumit părintelui protopop pentru prezența în mijlocul comunității. De asemenea, a mulțumit și preoților confrați prezenți și credincioșilor veniți în număr mare la ceas de sărbătoare.

Părintele protopop Cristian Goia a mulțumit părintelui pentru invitație, pentru dedicarea cu care păstorește comunitatea parohială, asigurându-l de rugăciunea și susținerea sa. De asemenea, a mulțumit și preoților celebranți și credincioșilor prezenți, pe care i-a îndemnat să-și pună viața sub ocrotirea Maicii Sfinte și să îi mulțumească Domnului pentru toate darurile primite în fiecare zi.

A consemnat Darius Teglaș

ALBUM FOTO HRAM

TUR VIRTUAL BISERICA

 

Parohia Greco-Catolică Feldru – Valea Secerului

HRAMUL BISERICII ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI” FELDRU – SF. LITURGHIE, 15 AUGUST 2023, ORA 10.00

Linkul este activ doar pe durata transmisiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *