SF. LITURGHIE – BISERICA ”SF.ANTON” MAIERU, DUMINICA A VIII-A DUPĂ RUSALII, 30 IULIE 2023

BISERICA GRECO-CATOLICĂ ”SF. ANTON” MAIERU

SF. LITURGHIE, DUMINICA A VIII-A DUPĂ RUSALII, 30 IULIE 2023

În duminica a VIII-a după Rusalii, a Înmulțirii Pâinilor, părintele protopop Cristian Goia a celebrat Sf. Liturghie în Biserica Greco-Catolică ”Sf. Anton de Padova” din localitatea Maieru, Protopopiatul Rodna, împreună cu Pr. Florin Miclea, păstorul acestei comunități și cu diaconul Ovidiu Iusco. La Sfânta Liturghie au participat 4 surori baziliene, un număr mare de credincioși, iar răspunsurile au fost date de corul parohiei coordonat de d-na preoteasă Simona Miclea.

Comuna Maieru este una dintre cele mai vechi așezări din Valea Rodnei, comuna fiind atestată documentar în anul 1440. Comunitatea greco-catolică din Maieru și-a păstrat credința în momentele dificile din perioada comunistă, după scoaterea în afara legii a bisericii greco-catolice.  Preoții ieromonahi bazilitani Pr. Sabău Iustin și Pr. Dăncuș Gavril au activat în această parohie în condiții grele, celebrând slujbele în case particulare puse la dispoziție de enoriașii parohiei. Chiar și în afara legii, Biserica Greco-Catolică a continuat să existe într-un mod care ne amintește de creștinismul primar, credincioșii greco-catolici fiind în permanență urmăriți și persecutați. Astfel, în clandestinitate, s-au format preoții: Partene Augustin, Vranău Ioan, Bazga Emil. Maieru a dat multe vocații la preoție si călugărie: 14 surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare sunt din localitatea Maieru, și 7 preoți care activează pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. După căderea regimului comunist, parohia a fost reconstituită legal la data de 17 februarie 1990.

În anul 1997 credincioșii parohiei împreună cu Pr. Agustin Partene, păstorul din acea vreme, au reușit să construiască cu mari eforturi o nouă biserică, sfinţită la 26 octombrie 1997 de IPS George Guţiu.

În cuvântul de învățătură, Părintele Protopop Cristian Goia a evidențiat că minunea înmulțirii celor 5 pâini și 2 pești este nu doar expresia milei și a purtării de grijă a lui Dumnezeu față de om, ci mai ales este un semn oferit de Cristos mulțimilor, ucenicilor și bineînțeles, nouă tuturor creștinilor. Un semn este o lucrare prin care Dumnezeu vrea să ne comunice, dincolo de întâmplarea în sine, ceva special. Minunea Înmulțirii Pâinilor este un semn veritabil deoarece ni-l descoperă pe Isus Euharisticul. Euharistia este izvorul și culmea vieții creștine, centrul întregii vieți a bisericii. Euharistia a reprezentat forța ce i-a susținut pe atâția preoți și credincioși în timpul persecuției comuniste. Euharistia ne susține pe drumul spre Viața cea Veșnică. Creștinii din Africa din timpul Sfântului Augustin spuneau „Să mergem la viață” atunci când mergeau să primească Sfânta Împărtășanie. Părintele a sublinitat în încheiere importanța sacramentului Euharistiei în viața fiecărui creștin.

La finalul Liturghiei Pr. Florin Miclea a muțumit Pr. Protopop pentru prezența în mijlocul comunității din Maieru și i-a oferit din partea comunității o Icoană cu Maica Domnului și cei 7 Fericiți Episcopi martiri greco-catolici. Pr. Protopop i-a mulțumit la rândul lui Pr. Paroh pentru grija cu care păstorește comunitatea și pentru implicarea în renovarea Bisericii, a grotei cu Maica Sfântă și a casei parohiale.

A fost o zi de înălțare sufletească și de comuniune de rugăciune în comunitatea parohială din Maieru. Mulțumim Domnului pentru toate darurile și binefacerile primite.

a consemnat Rareș Flore

ALBUM FOTO EVENIMENT            TUR VIRTUAL BISERICĂ                                 TUR VIRTUAL ALTAR

  Scurt istoric al Parohiei greco-catolice Maieru și Album foto cu Biserica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *