Vizita Pastorală a PS Claudiu în Parohia Greco-Catolică Salva, 30 martie 2025

Duminică, 30 martie 2025 – DUMINICA a IV-a din Post (Sf. Ioan Scărarul) – Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla va vizita Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Salva, Protopopiatul Rodna, la invitația păstorului acestei parohii, pr. Gherasim-Leontin Cioncan.

Programul vizitei:

Ora 9.45 – Întâmpinarea Preasfinției Sale Claudiu

Ora 10.00 – Slujba de sfințire a mesei altarului și a iconostasului

Ora 10.30 – Sfânta Liturghie Arhierească

Locație – Salva, Biserica greco-catolică  (str. Tănase Tudoran, nr. 123A):

Parohia Greco-Catolică Salva – scurt istoric
Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla din 1947, menționează Parohia Salva ca „parohie veche (exista în 1440), trecută la Unirea cu Roma în 1700. La 1733 avea 172 de familii cu două biserici și 6 preoți uniți iar al șaptelea neunit”. În 1947 (la data editării Șematismului), se afla aici o „biserică de zid edificată în 1900-1901, în stare bună. Poartă hramul intrării în Biserică a Preacuratei Fecioare Maria”.

Vizite ale Episcopilor eparhiali la Salva (menționate în Șematism): e amintită o vizită canonică la 21 octombrie 1867, dată la care Eparhia de Gherla se afla în grija Episcopului Ioan Vancea de Buteasa; o altă vizită a fost în 27 iunie 1913, când Eparhia de Gherla era păstorită de Episcopul Vasile Hossu; următoarele două vizite au avut loc la 14 septembrie 1921 și 8 iulie 1938, date la care a poposit la Salva Episcopul Iuliu Hossu, acum Fericit martir.

În 1947, conform aceluiași Șematism, la Salva existau peste 2500 de credincioși greco-catolici. Activau în această parohie asociațiile AGRU și Reuniunea Mariană. Parohia administra și o școală primară confesională (edificată în 1897).

A urmat, din 1948, desființarea Bisericii Greco-Catolice de către Statul comunist și anii de clandestinitate. După ieșirea Bisericii la lumină, la Salva a fost reactivată Parohia Greco-Catolică în decembrie 1993, celebrarea Sfintelor Liturghii desfășurându-se în diferite case particulare. A însoțit spiritual comunitatea greco-catolică renăscută în anii dificili ai noului început, pr. Teofil Bembea.

Biserica parohială nu a putut să fie recuperată, ca urmare, s-a trecut la construirea unei noi biserici, vis frumos, dar nu ușor de împlinit. La 12 mai 1994 a fost sfințită piatra de temelie de către Ierarhul mărturisitor al credinței, Înalt Preasfinția Sa George Guțiu, atunci Episcop de Cluj-Gherla.

Lucrările de construcție ale sfântului lăcaș au început în anul 1994, sub îndrumarea preotului Teofil Bembea, pe un teren donat de un credincios, Urs Traian. Credința micii comunități însoțită de dăruire și efort a dat roade și, după patru ani, lucrările erau finalizate.

La 13 septembrie 1998, biserica a fost sfințită de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, atunci Episcop auxiliar de Cluj-Gherla.

Din anul 2013, parohia a fost încredințată păstoririi actualului preot, pr. Gherasim-Leontin Cioncan.

Ultima vizită la Salva a Episcopului eparhial a fost în 12 august 2018 (imagini de la vizita pastorală a Preasfinției Sale Florentin: https://photos.app.goo.gl/JrpD3pGfT25hz2QG6 ).

Sub îndrumarea pr. Gherasim-Leontin Cioncan – cu sprijinul unor binefăcători din Spania și a unor credincioși creștini de diferite confesiuni, în biserica parohială din localitate s-au realizat, începând cu anul 2021, lucrări de renovare și modificare a mesei altarului și a iconostasului.

La finalizarea acestor lucrări, cu ocazia vizitei pastorale din 30 martie 2025, Preasfinția Sa Caludiu vă binecuvânta masa altarului, în care vor fi depuse moaște ale Fericitului Episcop Iuliu Hossu, în acest an ce-i este dedicat – Anul „Cardinal Iuliu Hossu” (declarat la nivel național).

Preasfinția Sa Claudiu va aduce o nouă binecuvântare și prezența spirituală, prin moaște, a Arhiereului Iuliu Hossu. Astfel, rugăciunea de mijlocire la Domnul a Fericitului martir se va revărsa și aici, peste vechiul sat grăniceresc de pe valea Someșului, la fel ca peste multe alte parohii care i-au primit sfintele moaște, și peste întreaga Eparhie de Cluj-Gherla căreia i-a fost bun Păstor, și acum îi este ceresc ocrotitor.

Celebrări liturgice: https://www.eparhiaclujgherla.ro/liturgic/

Lecturile zilei:  https://mobile.catholica.ro/agc2025/zile/lectura0330.html

Biroul pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Cluj-Gherla

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *