Sfințirea Crucii Monument de la Teaca în memoria unor victime ale regimului comunist – 13 iunie 2024

În Sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului a avut loc la marginea localității Teaca sfințirea unei cruci comemorative ridicată în memoria a 13 victime ucise cu brutalitate de  regimul comunist. Monumentul a fost ridicat de către familia regizorului Nicolae Mărgineanu întrucât una dintre victime, Petru Mărgineanu, a fost unchiul marelui regizor român. Victimele făceau parte din zecile de deținuți politici care au fost condamnați la închisoare pe diferite termene de către instanțele militare, dar care, între anii 1949 și 1950 au fost scoși din penitenciare și asasinați din dispoziția Securității.

Detalii despre execuția acestor deținuți regăsim în declarația dată în de maiorul direct implicat în uciderea lor, Eugen Alimănescu. Acesta relatează cum o parte din victime au fost împușcate într-o pădure de lângă orașul Bistrița, iar altele au fost ștrangulate cu sfori într-o altă pădure situată între comuna Teaca și orașul Reghin. Trupurile lor au fost înhumate în gropi comune care nu au mai fost descoperite niciodată.

Părinții protopopi Adrian Lung – protopop de Reghin, Gheorgheni și Teaca și Pr. Cristian Goia – protopop de Beclean, Bistrița și Rodna, împreună cu pr. Lucian Alexa Rus – paroh de Teaca și pr. Zaharia Fărcaș, alături fiind și preoți ortodocși din Bistrița,  comuna Teaca și împrejurimi, au celebrat sfințirea monumentului și un parastas de pomenire a acestor victime ale cruzimii comuniste.

După oficiul liturgic istoricul și arheologul Gheorghe Petrov a vorbit pe larg despre cele întâmplate cu victimele de la Teaca. Prezenți la eveniment au fost regizorul Nicolae Mărgineanu și soția dânsului, actrița Maria Ploae, precum și oficialități locale, invitați ai familiei Mărgineanu și mai mulți localnici.

 a consemnat secretar protopopial diacon Ovidiu Iusco

ALBUM FOTO EVENIMENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *