Vizită pastorală în Duminica a IV-a după Paști la Uriu – 26 mai 2024

În Duminica a IV-a după Paști, Părintele protopop Cristian Goia a fost prezent în mijlocul comunității greco-catolice din Uriu. Întâlnirea a avut în centru celebrarea Sfintei Liturghii alături de credincioșii parohiei păstorite de părintele Emil Tohănean. Vocile armonizate și unite în cânt ale tuturor credincioșilor prezenți împreună cu culorile vibrante ale vitraliilor bisericii au îmbogățit atmosfera de rugăciune pe care o oferă zona liniștită în care este amplasată biserica.
În omilia sa, părintele protopop a evidențiat caracterul universal al fragmentului evanghelic cu paralizatul de la scăldătoarea Vitezda (In. V, 1-15). Chiar dacă este vorba despre o evanghelie care ne relatează un eveniment istoric din activitatea publică a lui Isus, acesta ne cuprinde și pe noi care ne aflăm la o distanță de milenii în timp. Astfel slăbănogul devine un exponent al întregii omeniri decăzute și paralizate, care prin forțele proprii nu are nici o șansă de mântuire. Întrebarea lui Isus „vrei să te faci sănătos?” dezvăluie prezența permanentă a lui Dumnezeu care dorește să ne ridice din slăbiciunile noastre dar care în același timp ne respectă libertatea. Esențială vindecării noastre este împletirea dintre acțiunea salvatoare a lui Dumnezeu și exprimarea liberă a voinței noastre. Îndemnul „scoală-te, ia-ți patul tău și umblă” materializează această conlucrare a omului cu Dumnezeu, în care puterea vindecătoare a Mântuitorului nostru se manifestă doar atunci când și omul depune un efort înspre apropierea lui de Dumnezeu.
Referitor la cuvintele lui Isus „iată, te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai păcătuiești ca să nu ți se întâmple ceva mai rău” părintele protopop a vorbit despre conexiunea care există între păcat și suferința trupească. La început, în paradis, primii oameni nu cunoșteau suferința și durerea tocmai pentru că nu cunoscuseră păcatul. Prin neascultarea omului a intrat păcatul în lume și odată cu el întreaga omenire a fost atinsă de urmările lui, adică de dezordine, rău, nefericire, boală, suferință și moarte. Așadar sănătatea noastră trupească depinde și de grija pe care o avem față de suflet și de cât de mult respectăm poruncile lui Dumnezeu întrucât acestea au fost date omului tocmai pentru a-l ajuta. După căderea în păcat a primilor oameni Dumnezeu a continuat să protejeze omenirea stabilind anumite porunci care urmăresc binele nostru, conservarea ființei umane și ferirea ei de răul trupesc și sufletesc. Datoria noastră este să aderăm la aceste porunci și să hotărâm să luptăm cu ispitele care ne îndeamnă la păcat pentru a ne putea păstra sănătatea trupească și sufletească.
La finalul Sfintei Liturghii părintele paroh împreună cu comunitatea i-au mulțumit pentru vizită și cuvântul de învățătură iar părintele protopop i-a uns cu untdelemn pe credincioși și le-a dăruit o iconiță cu praznicul Învierii.

a consemnat,  secretar protopopial Diacon Ovidiu Iusco

ALBUM FOTO

PREZENTARE VIDEO BISERICA URIU

Tur virtual Biserică interior

Tur virtual Biserică exterior

VIDEO EVENIMENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *