Unirea Principatelor sărbătorită la Bistrița, 24 ianuarie 2024

FOTO  @ bistriteanul.ro

Pr. Cristian Goia, protopop greco-catolic de Beclean, Bistrița și Rodna, a luat parte, ca invitat, la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în Piața Unirii din Bistrița. Ceremonia publică a presupus acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României și oficierea de către părintele protopop a unui serviciu religios Te Deum, împreună cu părintele protopop ortodox  Alexandru Vidican și un sobor de preoți. La ceremonie au participat reprezentanți ai autorităților statului, județene, locale, reprezentații Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” precum și sute de bistrițeni.

Prefectul județului Teofil Cioarbă a citit mesajul transmis de șeful Guvernului cu prilejul Zilei Unirii  Principatelor Române și apoi Primariul Municipiului Bistrița Ioan Turc a vorbit despre importanța Unirii Pricipatelor pentru națiunea română.

După alocuțiuni s-au depus de către oficialități coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A avut loc și defilarea Gărzii de onoare pe acordurile fanfarei militare după care a urmat Hora Unirii la care au participat toți cei prezenți.

Această ,,Unire a principatelor” de la 1859 sub domnia lui Alexandru I. Cuza a a fost premergătoare înfăptuirii la Marii Uniri din 1918, în care se vor implica mari personalități greco-catolice de înaltă cultură, în frunte cu Episcopul Iuliu Hossu.

A consemnat diacon Darius Teglaș

Biroul Media al Protopopiatului

FOTO preluate de pe bistriteanul.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *