OCTAVA DE RUGĂCIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR LA BISTRIȚA (18-25 IANUARIE 2024)

OCTAVA DE RUGĂCIUNE PENTRU UNITATEA CREȘTINILOR LA BISTRIȚA (18-25 IANUARIE 2024)

FOTO EVENIMENT

Anual, în perioada 18-25 ianuarie, întreaga Biserică Catolică, în comuniune cu alte Biserici creștine, celebrează „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”. În orașul Bistrița, un centru multicultural și multiconfesional s-a format o tradiție de 15 ani prin care Bisericile istorice organizează pe rând momente de rugăciune ecumenică, la care  sunt prezenți protopopii, preoții, pastorii și credincioșii acestor Biserici.

In după-amiaza zilei de 22 ianuarie, gazda serii de rugăciune a fost biserica greco-catolică ,,Buna-Vestire”. Organizatorul acestui eveniment a fost protopopiatul greco-catolic de Bistrița. Au fost prezenți: pr. Alexandru Vidican, protopop ortodox de Bistrița, pr. Péter Géréd, protopop romano-catolic de Bistrița, pastorul Johann Dieter Kraus de la parohia evanghelică de Bistrița, pastorul Péter András de la parohia Reformată, pastor Zoltán Tóth de la biserica Evanghelică Luterană, pr. Bogdan Oprea de la parohia ortodoxă ”Sf. Apostoli Petru, Pavel și Andrei”. De asemenea,  au fost prezenți preoții greco-catolici: pr. Ioan Frișan, paroh al Parohiei Buna-Vestire, pr. Narcis Pop, pr. Teodor Costin, pr. Ilie Arieșan, profesor de religie, pr. Iosif Chiciudean, pr. Bodea Horațiu, pr. Cătălin Fontu și pr. Cosmin Moldovan. Au mai  participat Prefectul Județului Bistrița-Năsăud, Teofil Iulian Cioarbă, subprefecții Ioan Zăgrean și Atilla Decsei, D-na Camelia Tabără, Vicepreședinte al Consiliului județean, iar din partea Municipiului Bistrița, Dl. Primar Ioan Turc și alte oficialități. Seara de rugăciune a început cu o procesiune a protopopilor, preoților și pastorilor în fața bisericii, s-a trecut prin fața statuii Fericitului Card. Iuliu Hossu și apoi s-a intrat în biserică pe acordurile Corului parohiei, „Sanctus Spiritus”, dirijat de D-na prof. Florica Sfechiș, care a completat muzical programul serii.

Pr. protopop Cristian Goia a rostit un cuvânt de salut, amintind despre „semnul iubirii de Dumnezeu și aproapele”. Părintele a vorbit pe baza „Pildei Samariteanului milostiv”, cu referire la gestul samarineanului care  a turnat undelemn și vin pe rănile celui căzut între tâlhari. Acesta a explicat simbolistica untdelemnului și a vinului, elemente prezente în pildă. Cu untdelemn erau unși arhiereii, profeții și regii. Untdelemnul apare în multe pasaje ale Vechiului Testament ca simbol al binecuvântării lui Dumnezeu, al păcii, al tăriei, al puterii și al biruinței. Vinul este și el un element natural cu rol bine definit în cult, fiind folosit în primul rând, alături de pâine, la Sfânta Liturghie, la consacrare devine Sfântul Sânge al Domnului, cu care se împărtășesc membrii Bisericii. În Vechiul Testament, vinul era considerat aliment cu efect de vindecare și întărire pentru organismul omului, la fel ca untdelemnul. Lumea de azi este plină de răni sufletești și are nevoie de vindecare. Omenirea căzută în păcat este simbolizată prin acel om care este căzut între tâlhari. Isus, samarineanul milostiv, vine să vindece omul prin ungere cu untdelemn și vin.

După acest cuvânt introductiv, preoții și pastorii au dat o binecuvântare de început. Au urmat rugăciuni pe care le-au rostit pe rând preoții și pastorii participanți, intercalate cu lecturi din Sfintele Evanghelii. În continuare, reprezentanții diferitelor culte și confesiuni au rostit câte un cuvânt de învățătură, în 3 limbi: română, maghiară și germană. Programul s-a încheiat cu ectenia de pace, după care, fiecare preot a binecuvântat credincioșii, aceeași binecuvântare a lui Dumnezeu a fost mijlocită de slujitori ai Părintelui ceresc din Biserici și confesiuni diferite. La final a avut loc o agapă fraternă la care au participat invitații acestei seri de rugăciune interconfesională.

Pe parcursul zilelor din cadrul octavei de rugăciune ecumenică, pr. Cristian Goia, protopop de Bistrița, Beclean si Rodna, a răspuns cu inima deschisă invitației reprezentanților celorlalte confesiuni.

Cea dintâi seară ecumenică (18 ianuarie) a fost organizată de Biserica Evanghelică C.A. Părintele protopop a fost prezent in mijlocul comunității, rostind și un cuvânt de învățătură. Următorul moment de întâlnire între creștini din diferite culte și confesiuni a fost vineri, 19 ianuarie, zi în care celebrarea ecumenică a avut loc în biserica Reformată din oraș. Părintele protopop Cristian Goia a participat cu bucurie la această seară de rugăciune. Șirul întâlnirilor de rugăciune ecumenică a continuat sâmbătă, 20 ianuarie, în organizarea Bisericii Romano-Catolice, din partea Protopopiatului de Bistrița fiind prezent pr. Ilie Arieșan, profesor de religie la școlile din Bistrița. Duminică, 21 ianuarie, în ziua învierii Domnului, Biserica Ortodoxă a invitat la comuniune frățească cultele în Biserica parohială ,,Coroana”, cu hramul ,,Intrării Maicii Domnului în Biserică”. Părintele protopop de Bistrița, Cristian Goia, a fost prezent și la această seară de rugăciune.

Șirul întâlnirilor de rugăciune ecumenică a continuat în data de 23 ianuarie  la biserica ortodoxă ,,Sfinți apostoli Petru, Pavel si Andrei”. În cadrul acestei întâlniri, Pr.  protopop Cristian Goia a rostit un cuvânt de învățătură. În 24 ianuarie, evenimentul a continuat la Biserica Evanghelică Luterană de limbă maghiară, unde a fost prezent din partea biserici greco-catolice Pr. Iosif Chiciudean, iar în data de 25 ianuarie fiecare confesiune a ținut seara de rugăciune în biserica proprie.

Mulțumim Domnului pentru darul unității și pentru aceste seri de comuniune și rugăciune. „Unitatea credinței și împărtășirea Sfântului Spirit cerând, pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”.

a consemnat diacon Darius Teglaș

Biroul Media al Protopopiatului

FOTO BISERICA GRECO-CATOLICĂ ”BUNA-VESTIRE” BISTRIȚA 22 IANUARIE 2024 

FOTO BISERICA EVANGHELICĂ C.A. BISTRIȚA – 18 IANUARIE 2024

FOTO BISERICA REFORMATĂ BISTRIȚA – 19 IANUARIE 2024

FOTO BISERICA ROMANO-CATOLICĂ ”SF. TREIME” BISTRIȚA – 20 IANUARIE 2024

FOTO BISERICA ORTODOXĂ ”INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI” BISTRIȚA – 21 IANUARIE 2024

FOTO BISERICA ORTODOXĂ ”SF. APOSTOLI PETRU, PAVEL ȘI ANDREI” BISTRIȚA – 23 IANUARIE 2024

VIDEO

A DOUA SEARĂ ECUMENICĂ DE RUGĂCIUNE – BISERICA REFORMATĂ BISTRIȚA – 19 IANUARIE 2024

A PATRA SEARĂ ECUMENICĂ DE RUGĂCIUNE – BISERICA ORTODOXĂ ”INTRAREA ÎN BISERICĂ A MAICII DOMNULUI” BISTRIȚA – 21 IANUARIE 2024

A CINCEA SEARĂ ECUMENICĂ DE RUGĂCIUNE – BISERICA GRECO-CATOLICĂ ”BUNA-VESTIRE” BISTRIȚA – 22 IANUARIE 2024

A ȘASEA SEARĂ ECUMENICĂ DE RUGĂCIUNE ÎN BISERICA ORTODOXĂ ”SF. APOSTOLI PETRU, PAVEL ȘI ANDREI” BISTRIȚA , 23 IANUARIE 2024, ORA 17.00

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *