Participare greco-catolică la manifestările de Ziua Națională la Beclean și Bistrița 1 Decembrie 2023

foto preluată de pe bistriteanul.ro

Pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna a luat parte, ca invitat, la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României în orașul Beclean și în municipiul Bistrița.

La Beclean evenimentul a început la monumentul eroilor cu intonarea imnului național urmat de un moment de rugăciune Tedeum celebrat de protopopii și preotii celor două biserici naționale, cea greco-catolică și cea ortodoxă. Din partea parohiei noastre din Beclean au fost prezenți Pr. paroh Felician Neagoș și Pr. vicar  parohial Cosmin Moldovan. Pr. Cristian în scurtul discurs a vorbit despre vrednicul de amintire Cardinalul Iuliu Hossu cel care a citit actul de unire în cadrul Marii adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Părintele a subliniat împortanța unității națiuni române așa cu s-a reflectat din discursul Cardinalului Hossu. „Pe cum ne vedeţi aici îmbrăţişaţi frăţeşte, aşa să rămână îmbrăţişaţi pe veci toţi fraţii români”. A urmat disacursul d-lui subprefect Ioan Zăgrean, a d-lui Primar Nicolae Moldovan, a d-lui senator Ioan Deneș. A urmat depunerea de coroane din partea autorităților statului, a școlilor, a parohiilor din localitate și Cercetașii Munților. Programul s-a încheiat cu un concert folcloric.

La Bistrița festivitățile de Ziua Națională au început la ora 15.00 și s-au desfășurat la monumentul Eroilor din piața Liviu Rebreanu. După intonarea Imnului Național, pr. Cristian împreună cu Pr. Ioan Frișan au participat la un serviciu religios de Te Deum, de laudă, mulțumire și binecuvântare. Împreună cu pr. protopop ortodox și cu un sobor de preoți s-au rugat pentru eroii neamului românesc.

În continuare, dl. Bogdan-Ivan Gruia , ministrul cercetării, inovării și digitalizării  și dl Ioan Turc, Primarul mun. Bistrița a ținut discursuri, apoi au fost depuse coroane de flori. Ceremonia s-a incheiat cu defilarea detașamentelor de onoare, a tehnicii și echipamentelor militare.

Idealurile Bisericii Greco-Catolice, în toate acțiunile întreprinse pentru a-i aduce împreună pe români, ca națiune liberă și demnă între națiunile Europei și ale lumii, se împlinesc cu fiecare nouă celebrare a Zilei Naționale în bucurie.

De Ziua Națională au fost momente deosebite la Bistrița, la fel ca în întreaga țară. Pr. protopop Cristian Goia a participat în această zi la manifestări de comuniune în bucurie, la momente de recunoaștere și onor față de meritele și sacrificiile înaintașilor care au făcut cu putință această bucurie.

A fost o zi de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru harul, ocrotirea și binecuvântarea pe care o coboară neîncetat peste întreaga țară, România.

M.P.

Poze Ziua Națională Beclean

Poze Ziua Naționala Bistrița 2023

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *