Vizite pastorale în parohiile Fântânele și Matei

Vizite pastorale în parohiile Fântânele și Matei

În duminica a XXX-a dR, a „Tânărului bogat”, pr. Cristian Goia, protpopop de Beclean, Bistrița și Rodna, s-a aflat în mijlocul membrilor comunităților din Parohia Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Fântânele și din Parohia Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Matei. Părintele protopop a fost primit cu multă căldură de credincioșii acestor două parohii în frunte cu păstorul lor, pr. Horațiu Bodea.

Într-o atmosferă unde iarna începe să-și facă simțită prezența, iar din norii cenușii cad ca niște mărgăritare primii fulgi de zăpadă, părintele protopop împreună cu părintele paroh a celebrat  Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în parohia Fântânele.

În cuvântul de învățătură, el a salutat comunitatea parohială și i-a felicitat pentru frumoasa biserică construită cu mult efort de credincioși împreună cu pr. Paroh Horațiu Bodea. Cu privire la pasajul evanghelic citit la Sf. Liturghie,  pr. protopop a pus accentul pe faptul că Dumnezeu nu condamnă bogăția, pe cei bogați, căci bogăția nu este ceva rău în sine, deoarece toate bunătățile pământului au fost date omului ca să se bucure de ele. Osânda sau răsplata bogaților, sau a celor înstăriți, depinde de modul în care au dobândit acele bunuri și felul în care le administrează. Și ei au acces la mântuire atunci când surplusul avuției lor este folosit pentru binele tuturor. La final, părintele paroh i-a mulțumit părintelui protopop pentru bucuria adusă parohiei prin vizita pastorală și pentru comuniunea de rugăciune.

Mai apoi, părintele protopop Cristian Goia a vizitat parohia Matei, unde s-a celebrat Sfânta Liturghie în capela parohiei. Părintele protopop a salutat cu admirație frumoasa comunitate formată aici la Matei, exprimându-și bucuria celebrării împreună a Sfintei Liturghii.

În cuvântul de învățătură, părintele a vorbit despre atașamentul tânărului din evanghelia de azi față de avere. Pentru el, bogăția materială a fost mai importantă decât sufletul și viața veșnică, era foarte legat de avuția lui. Cât de greu este pentru cei ce devin robii posesiunilor materiale, acestea iau locul lui Dumnezeu, averile devin idolul lor. Dacă pentru tânărul din evanghelie ceea ce îl îndepărta de Dumnezeu era atașamentul pentru avuția sa, pentru noi poate fi diferit. Fiecare dintre noi este chemat să își identifice lucrurile din propria viață care ne îndepărtează de Dumnezeu. Poate fi ura față de cineva, invidia. Evanghelia de azi ne cere să fim creștini autentici, să avem dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele, renunțând la ceea ce ne separă de Dumnezeu.

La încheierea celebrării Liturgice, părintele paroh Horațiu Bodea a mulțumit pr. protopop Cristian Goia pentru celebrare și pentru frumosul și folositorul cuvânt de învățătură.

a consemnat Darius Teglaș

FOTO PAROHIA FÂNTÂNELE                    TUR VIRTUAL BISERICA FÂNTÂNELE

FOTO PAROHIA MATEI                     TUR VIRTUAL CAPELA MATEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *