Vizite pastorale în Parohiile Târlișua și Agrieș

Duminica a XXV-a după Rusalii, a „Samariteanului milostiv”, a reprezentat un moment aparte pentru membrii comunităților din Parohia Greco-Catolică din Târlișua și Parohia Greco-Catolică din Agrieș, prin celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii liturghii săvârșită de părintele pr. Cristian Goia, protopop de Bistrița, Beclean și Rodna.

Primul popas al părintelui Protopop a fost în parohia Târlișua, satul unde s-a născut marele prozator și dramaturg Liviu Rebreanu, unul din marii scriitori ai secolului al XX-lea. În cuvântul de învățătură, părintele protopop a vorbit despre păcatul omisiunii, al indiferenței. Preotul și Levitul din Evanghelie au comis acest păcat. De multe ori și noi reprezentăm aceste personaje: suntem indiferenți cu cei de lângă noi, cu un om sărman, un om bolnav. De aceea, suntem chemați să ieșim din propria comoditate și să ajutăm pe cei aflați în suferințe, amintindu-ne de cuvintele Mântuitorului care zice: „Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aşa unora dintre cei mai neînsemnaţi dintre aceşti fraţi ai Mei, Mie Mi-aţi făcut!”(Mt 25, 40). La final, părintele și-a exprimat bucuria revederii cu devotata comunitate de la poalele munților Țibleșului.

Al doilea popas al părintelui Protopop a fost în parohia Agrieș, unde frumoasa și primitoarea bisericuță de lemn se îmbina perfect cu atmosfera și culorile toamnei. Părintele a salutat cu căldură frumoasa comunitate plină de credință autentică. Tema predicii de la Sfânta Liturghie a fost „Cine este aproapele meu”? De multe ori ne punem această întrebare. Fiecare dintre noi punem limite când ne raportăm la aproapele. Pentru poporul evreu, samaritenii nu reprezentau aproapele. Samaritenii erau marginalizați de evrei. Mântuitorul ne spune clar: oricine este aproapele meu. Oricine în nevoie, oricine ne iese în cale întâmplător. Pentru Cristos, oricine era aproapele. Noi, în calitate de creștini, trebuie să ne întrebăm: cui pot eu să îi fiu aproape. După Sfânta Liturghie, părintele protopop Cristian Goia a celebrat un parastas pentru sufletul unui credincios din parohie. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această zi de har în comuniune de rugăciune cu credincioșii din cele două parohii.

a consemnat Darius Teglaș

POZE TÂRLIȘUA      TUR VIRTUAL BISERICA GRECO-CATOLICĂ TÂRLIȘUA

POZE AGRIEȘ             TUR VIRTUAL BISERICA GRECO-CATOLICĂ AGRIEȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *