Hramul Bisericii Greco-Catolice Runcu Salvei – 8.11.2023

În sărbătoarea „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, într-o frumoasă  zi de toamnă, Pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna, s-a aflat în mijlocul comunității greco-catolice din comuna Runcu Salvei. Părintele a fost primit cu bucurie de păstorul acestei parohii, părintele Claudiu Sorășan împreună cu membrii comunității parohiale.

Biserica greco-catolică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Runcu Salvei este un monument istoric cu o originalitate aparte în Europa datorită picturii unice, care s-a păstrat foarte bine în timp. Frumoasa bisericuță de lemn datează din anul 1757. Structura bisericii este arhitectonică, caracteristică bisericilor de lemn de pe Valea Someșului Mare. Pictura bisericii este de o valoare incomensurabilă, deoarece păstrează vie și nealterată amprenta strămoșilor. Păstrarea și conservarea culorilor s-a datorat  faptului că bisericuța nu a fost încălzită iarna.

Biserica a fost pictată la sfârșitul secolului al XVIII-lea (anii 1760,1784). Sunt păstrate aici un număr de zece icoane pictate pe lemn și sticlă, printre care și icoana hramului (Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil) semnate de Pop Vasile, fiu al bisericii greco-catolice.  De asemenea, găsim și cărți liturgice vechi. Pe boltă se află o lucrare unică în Europa și anume o reprezentare simbolică a lui Aron. Se mai găsesc atât scene din Vechiul Testament (Cain și Abel, Izgonirea din Rai etc.) cât și scene din Noul Testament (Învierea lui Lazăr, Intrarea în Ierusalim, Judecata de apoi etc.).

Un lucru demn de amintit este faptul că Vechea biserică de lemn are un clopot vechi, realizat la 1596, având inscripția latinească „Spes mea est Cristus!”, tradus: „Speranța mea este Isus Cristos!”

În cuvântul de învățătură, părintele protopop a salutat  comunitatea parohială în frunte cu păstorul lor, spunându-le că este un moment de bucurie să fie prezent în mijlocul lor. Părintele a vorbit pe urmă despre importanța îngerilor în viața fiecărui creștin, precum și despre îngerul păzitor. De asemenea a vorbit despre rolul pe care l-au avut Mihail și Gavril ca mesageri divini în istoria mântuirii.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Claudiu Sorășan a adresat un cuvânt de mulțumire pr. Protopop Cristian Goia. Părintele paroh a amintit și de anii de seminar petrecuți în calitate de coleg al părintelui protopop și cîteva repere istorice privind biserica parohială. La final s-a sfințit o troiță din curtea bisericii realizată cu contribuția enoriașilor. Pentru ca să fie comuniunea deplină, a avut loc o agapă fraternă oferită de Dl. primar Anchidim Pavelea.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil împreună cu tot corul îngeresc să ne păzească si să ne însoțească pe calea mântuirii. Amin!

Darius Teglaș

POZE RUNCU SALVEI

TUR VIRTUAL BISERICA RUNCU SALVEI

TUR VIRTUAL ALTARUL BISERICII RUNCU SALVEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *