VIZITĂ PASTORALĂ A PS CLAUDIU ÎN PAROHIA ȘANȚ, ZIUA MONDIALĂ A MISIUNILOR, 22 OCTOMBRIE 2023

VIZITĂ PASTORALĂ A PS CLAUDIU ÎN PAROHIA ȘANȚ, ZIUA MONDIALĂ A MISIUNILOR

 Video (Sfânta Liturghie)

ALBUM FOTO EVENIMENT

Duminică, 22 octombrie 2023 – în „cea mai mare sărbătoare” și „zi a Învierii” – cum a numit fiecare duminică Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, celebrarea Zilei Mondiale a Misiunilor a fost o sărbătoare a vestirii cuvântului lui Dumnezeu și a prezenței Ierarhului în Parohia Greco-Catolică Șanț, din Protopopiatul Rodna.
Preasfinția Sa Claudiu a fost primit în fața bisericii parohiale, consacrată Intrării în Templu a Maicii Domnului, de tineri cu pâine și sare și de copii care i-au oferit flori. Ierarhul a fost salutat de preoți – cei mai mulți din Protopopiatul Rodna, împreună cu pr. protopop Cristian Goia -, de studenți seminariști din Cluj-Napoca, sosiți împreună cu rectorul lor, pr. Marius Furtună, de persoane consacrate – surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare – și credincioși, oficialități – între care subprefectul jud. Bistrița-Năsăud, Zegrean Ioan și primarul com. Șanț, Marinel Forogău.
Pr. Augustin Flămând, preotul comunității greco-catolice din loc. Șanț a urat Ierarhului bun venit, „pe urmele marelui Întâistătător Fericitul Iuliu Hossu, aici, la granița eparhiei noastre, la poalele Munților Rodnei”. Episcopul a salutat, mărturisind că, sosind la Șanț, a admirat frumusețea creației și a iubirii lui Dumnezeu.
După momentele de întâmpinare și salut, s-a intrat în biserică, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie a duminicii „Eliberării demonizatului din ținutul Gherghesenilor”. A diaconat dc. Ovidiu Marișca, cancelar eparhial, de asemenea, au ajutat la celebrare și au dat răspunsurile liturgice studenți seminariști.
Biserica spațioasă a fost plină: pe lângă credincioși din Șanț, au fost și din Maramureș, din Beclean, din parohii învecinate. Între cei prezenți, după vechiul obicei din satele românești, mulți purtau straie populare făurite cu măiestrie de mână, cum încă se obișnuiește pe aceste meleaguri ferite în parte de practicile modernității. De asemenea, în biserică s-au aflat mulți copii și ei în costum popular.
***
𝗖𝘂𝘃â𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗹𝘂𝗶 𝗗𝘂𝗺𝗻𝗲𝘇𝗲𝘂 𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁 𝗱𝗲 𝗘𝗽𝗶𝘀𝗰𝗼𝗽𝘂𝗹 𝗲𝗽𝗮𝗿𝗵𝗶𝗮𝗹 î𝗻 𝗣𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗮 Ș𝗮𝗻ț, 𝗣𝗿𝗼𝘁𝗼𝗽𝗼𝗽𝗶𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗱𝗻𝗮 – 𝗖𝗲𝗹𝗲𝗯𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗶 𝗠𝗼𝗻𝗱𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗮 𝗠𝗶𝘀𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿:
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a invitat – mai ales în această zi în care, la nivel mondial, în Biserică se celebrează Misiunile și activitatea misionară – la conștientizarea darului și a iubirii lui Dumnezeu, „care ne-a scos din această lume și ne-a trecut de la moarte la viață”, cu accent pe o expresie din lectura Apostolului, în care se pomenea despre „covârșitoarea bogăție a harului lui Dumnezeu”.
O „covârșitoare bogăție”, a explicat, pentru că ceea ce aici pare normalitate, firescul vieții de zi cu zi – a veni la biserică, a participa la rugăciune, la Sfânta Liturghie, a petrece timp cu familia, cu prietenii, în alte părți ale lumii nu este cu putință fără riscuri majore. Pentru că, a spus, „există părți în această lume, țări – știm de războiul din Ucraina, de cel din Israel – și multe alte locuri de pe acest pământ, în care lumea nu poate face ceea ce noi facem”. A dat un exemplu: „Spunea cineva că în Orientul Mijlociu, creștinii, când ies de la Liturghie duminica, se salută ca și cum s-ar fi întâlnit pentru ultima dată, fiindcă nu știu dacă se vor mai vedea, nu știu dacă vor mai trăi până la următoarea Sfântă Liturghie. Sunt oameni în biserici care nu știu dacă va cădea o rachetă, sau o bombă, sau dacă va fi un atentat și își vor pierde viața. Sunt oameni care își trăiesc credința astăzi, acum, în felul acesta. Gândiți-vă în ce fel se încredințează lui Dumnezeu, în ce fel urcă la cer rugăciunea lor, știind că depind clipă de clipă de harul lui Dumnezeu”. De aceea, a invitat: „Să-I mulțumim lui Dumnezeu că respirăm, că ne putem mișca, că ne întâlnim familia, prietenii, frați, surorile, că ne putem bucura de o zi minunată”.
Iar această duminică, „este o zi minunată fiindcă în Biserica Catolică din toată lumea se sărbătorește Ziua Misiunilor. Iar misiunea face referire la felul în care Isus îi trimite pe ucenici să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu, să boteze oameni, să-i vindece, să-i elibereze de puterea celui rău”.
Ierarhul a mulțumit tuturor preoților „pentru misiunea pe care o fac zi de zi”, aceea de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu, pentru că, prin preoți, cuvântul lui Dumnezeu și harul lui Dumnezeu – „acest har covârșitor” ajunge la toți credincioșii. Și, „în același timp, sunt, tot în aceste vremuri misionari care își riscă viața, care trăiesc în junglă unde întâlnesc popoare încă necreștinate și încearcă să găsească o manieră de a le transmite cuvântul lui Dumnezeu”. De aceea, Preasfinția Sa Claudiu a invitat la rugăciune pentru misionari, pentru cei care vestesc cuvântul lui Dumnezeu celor care nu l-au auzit încă. Dar, a continuat, misiunea de a propovădui este încredințată tuturor: „Isus cere tuturor să vestească cuvântul lui Dumnezeu celor care nu l-au auzit încă”.
O astfel de misiune, de a propovădui – în evanghelia duminicii (Lc 8,26-39) -, Isus o încredințează omului pe care l-a eliberat, îi spune: „întoarce-te în casa ta și povestește cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu”. Este misiunea încredințată fiecărui creștin și, mai mult, fiecare este chemat să-I mulțumească lui Dumnezeu. „Viața noastră să fie o Euharistie, să știm să-I aducem mărire și mulțumire lui Dumnezeu prin viața noastră în fiecare clipă”. Este ceea ce au făcut și Episcopii greco-catolici martiri, care „au fost Episcopi și în Catedralele lor și în închisoare”, au mărturisit cu viața lor iubirea lui Dumnezeu, nu s-au plâns fiind asupriți, au văzut, dincolo de suferințe, puterea, harul și prezența continuă a lui Dumnezeu, în orice împrejurare.
Și, deși în această lume există o luptă cu răul – „și lupta o vedem și în Evanghelia de astăzi, în care un om este posedat de diavol – dar vedem, în același timp, că dincolo de acest rău și tocmai prin această urâciune, se vădește puterea lui Dumnezeu”, o putere mai mare decât cea a unei legiuni: „o structură a armatei romane în care erau mii de oameni, care, atunci când atacau, se țineau strâns unul de altul, era o forță incredibilă. Gândiți-vă în fața cui, mii de oameni antrenați în luptă s-ar pune imediat în genunchi? Ar face asta doar dacă ar percepe o forță mult mai mare decât a lor. Ei bine, Isus pășește pe tărâmul celui posedat iar diavolul numit «legiune» vine în fața Lui, și se așază la pământ, Îl recunoaște ca Fiu al lui Dumnezeu”. Așadar, deși puterea celui rău este foarte mare, puterea lui Dumnezeu e mult mai mare și cel rău recunoaște acest lucru. A continuat: „Și acea putere este transmisă slujitorilor Bisericii, preoților. Spunea un exorcist de la Roma, că, în fața unui posedat a întins mâna și l-a întrebat: «Ce vezi?» El a răspuns prin gura posedatului: «mâna Nazarineanului»!”
Prin urmare, a arătat Preasfinția Sa Claudiu, „preoții nu acționează în numele lor, ei acționează în Numele lui Isus, și ceea ce ei fac, Isus face prin ei, pentru voi. Atunci când preotul vă dă dezlegare de păcate, nu de la el o dă, dar, în același timp, a primit harul lui Dumnezeu. Prin el acționează puterea lui Dumnezeu, de aceea, atunci când preotul vă dezleagă de păcate, Isus însuși va dezleagă de păcate. Și atunci când preotul vă vorbește, Isus vorbește prin el în inimile voastre”. A îndemnat: „Indiferent de nivelul social la care suntem, de slujirea pe care o avem în țară, în comunitate, în Biserică, cu toții trebuie să ne deschidem în fața lui Dumnezeu, pentru a înțelege în ce fel putem aduce ceva din armonia Cerului în lumea în care trăim, în bisericile noastre, în orașele noastre, în comunele noastre, în țara noastră. Nu există altă manieră de a aduce armonie și bunăstare, decât a-I cere lui Dumnezeu să ne trimită aceste daruri. Și dacă ne deschidem spre El, cu siguranță viața noastră va fi mai bună, mai frumoasă, mai sfântă”.
Preasfinția Sa Claudiu a încheiat prin exemplul sfântului celebrat de Biserică în această duminică: „Astăzi îl sărbătorim și pe Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea. Și el a avut luptele lui, a făcut și exorcisme – sunt mărturii despre aceasta -, dar a făcut și acel exorcism extraordinar de a distruge Cortina de Fier din Europa. Prin rugăciunile lui, prin acțiunea lui la toate nivelele, a reușit să distrugă comunismul în toate țările în care domnea. Și noi eram în acea situație, și noi am simțit pe deplin puterea și teroarea comunismului”.
De aceea, a invitat: „astăzi să ne aducem aminte de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea care a vizitat țara noastră, a binecuvântat-o, să-i cerem ajutorul, ca și noi să știm pe deoparte să învingem răul din sufletele noastre, dar să-l învingem și în lumea în care trăim și atunci lumea va fi o lume mai bună”.
***
La încheierea Sfintei Liturghii s-a făcut rugăciunea specială pentru celebrarea Zilei Mondiale a Misiunilor, apoi, pr. protopop Cristian Goia a rostit un cuvânt de mulțumire. Și, „pentru a ne cunoaște înaintașii, pe cei care au păstrat credința noastră pe aceste meleaguri”, a amintit nume de personalități ale Bisericii originare din loc. Șanț (Rodna Nouă), precum: pr. Grigore Moisil, om de cultură, vicar al Rodnei, protopop al Năsăudului; pr. Pamfiliu Grapini (1855 – 1949), preotul greco-catolic ctitor al fostei biserici parohiale; fiul său Enea Grapini, inginer, arhitect, politician, artizan al Marii Uniri; pr. dr. Octavian Domide, prelat papal, prepozit capitular, vicar general al Episcopiei de Gherla, deputat al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, Președinte al Consiliului Național Român de la Gherla; pr. Lazăr Sângeorzan, „ultimul protopop de Rodna, dinainte de trecerea în ilegalitate a Bisericii în 1948”.
Cuvântul de mulțumire al preotului paroh a încheiat înălțătoarea celebrare. Pr. Augustin Flămând a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu, „care a răspuns invitației de se afla în acest loc în care nu de puține ori Cardinalul Iuliu Hossu venea cu bucurie și astăzi ne îmbrățișează din masa sfântului altar, într-o zi specială, la împlinirea a patru ani de la sfințirea bisericii”.
A adresat mulțumiri tuturor oaspeților și parohienilor deopotrivă, în mod particular Preasfinției Sale Claudiu, căruia i-a oferit un dar, „împreună cu inima, dragostea, respectul și recunoștința noastră”: a oferit Ierarhului o mitră episcopală „care să ne țină în puterea dragostei Bisericii”.
Mulțumind, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Mitra este semnul demnității, dar este și semnul cununii de spini pe care o poartă Cristos pentru noi, și, în același timp, este și «cununa episcopului»: comunitatea creștinilor”.
După celebrarea liturgică, împreună cu preoții, diaconii și studenții teologi, Preasfinția Sa Claudiu a făcut binecuvântarea unui crucifix – amplasat la intrarea în biserică – și a noii grote cu statuia Preasfintei Fecioare Maria, pe care pr. Augustin Flămând a numit-o „ocrotitoarea bisericii și a localității”.
Biroul de Comunicații Sociale al Eparhiei de Cluj-Gherla
• 𝗧𝘂𝗿 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗯𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗶 „Intrarea în Templu a Maicii Domnului” din Parohia Şanţ:
– interiorul bisericii: https://protopopiatebn.ro/turbis.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *