VIZITĂ PASTORALĂ A PS CLAUDIU ÎN PAROHIA ȘANȚ, SF. LITURGHIE ARHIEREASCĂ, DUMINICĂ 22 OCTOMBRIE 2023, ORA 10.30

BISERICA GRECO-CATOLICĂ ”INTRAREA ÎN TEMPLU A MAICII DOMNULUI” DIN COMUNA ȘANȚ, PROTOPOPIATUL RODNA, VIZITĂ PASTORALĂ A PS CLAUDIU ÎN PAROHIA ȘANȚ, SF. LITURGHIE ARHIEREASCĂ, DUMINICĂ 22 OCTOMBRIE 2023, ora 10.30

𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼 𝗹𝗶𝘃𝗲 (𝗬𝗼𝘂𝗧𝘂𝗯𝗲) – Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla în Duminica de 22 octombrie 2023 – Vizită pastorală în Parohia Șanț: https://www.protopopiatebn.ro/…/transmisie-live…/
Duminică, 𝟮𝟮 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯 – a 23-a dR (Eliberarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor) zi în care Biserica face pomenirea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea (în acest an, la aniversarea a 45 de ani de la inaugurarea pontificatului) și are loc 𝗰𝗲𝗹𝗲𝗯𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗶 𝗠𝗼𝗻𝗱𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗮 𝗠𝗶𝘀𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿, Preasfinția Sa Claudiu va vesti cuvântul lui Dumnezeu în 𝗣𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗮 𝗚𝗿𝗲𝗰𝗼-𝗖𝗮𝘁𝗼𝗹𝗶𝗰𝗮̆ 𝗦𝗮𝗻𝘁, 𝗱𝗶𝗻 𝗣𝗿𝗼𝘁𝗼𝗽𝗼𝗽𝗶𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗱𝗻𝗮.
Răspunzând invitației pr. Flămând Augustin, parohul Parohiei Șanț, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla va celebra, 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟬.𝟯𝟬, Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul Intrării în Templu a Maicii Domnului.
După celebrarea liturgică, este programată binecuvântarea, de către Ierarh, a unui crucifix și a noii grote cu statuia Preasfintei Fecioare Maria.
• 𝗦𝗰𝘂𝗿𝘁 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰:
Parohia Greco-Catolică Șanț (până la începutul sec. al XIX-lea, Rodna Nouă), situată într-o frumoasă și veche așezare de la poalele Munților Rodnei, (istoric al com. Șanț: https://www.comunasant.ro/comuna-sant/) – este o parohie veche, trecută la Unirea cu Roma la 1700.
La Șanț a existat o „biserică veche de zid, edificată în 1845, avariată prin trecerea frontului” (cf. Șematism, 1947). Aceeași sursă atestă, la data editării Șematismului, existența a două parohii, Șanț I și Șanț II. De asemenea, este consemnată edificarea, mai târziu, între 1906-1919, a unei biserici de zid.
Episcopul Iuliu Hossu, Episcop de Gherla și apoi de Cluj-Gherla, acum Fericit martir, a vizitat această parohie în 27 iulie 1920 și în 3 septembrie 1922, când a și sfințit biserica cu hramul „Înălțării Domnului nostru Isus Hristos”.
La trecerea în ilegalitate a Bisericii Române Unite, Parohia Șanț avea peste 2000 de credincioși și asociații implicate activ în viața Bisericii: AGRU (70 membri); Reuniunea Mariană (130 membre).
***
După ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice, la Șanț au revenit la credința străbună, într-o primă etapă, puțini credincioși, iar biserica nu a fost retrocedată. Parohia a fost redeschisă oficiat în 1995.
Din anul 2007, comunitatea credincioșilor greco-catolici din Șanț a fost încredințată pr. Augustin Flămând, sub păstorirea sa parohia s-a dezvoltat.
S-a început construirea unei noi biserici pe un teren care a aparținut pr. Pamfiliu Grapini (1855 – 1949), preotul greco-catolic ctitor al fostei biserici parohiale și tatăl unei personalități marcante a com. Șanț: Enea Grapini, inginer, arhitect, politician, artizan al Marii Uniri (v. https://ro.wikipedia.org/wiki/Enea_Grapini ).
În anul 2012 a fost binecuvântată piatra de temelie iar începând din toamna lui 2013 a fost edificată o biserică spațioasă și primitoare.
Foto (30 august 2015 – vizita Ierarhului la biserica în construcție): https://photos.app.goo.gl/eR8Wjhkexn9jfcTp6
Noua biserică cu hramul „Prezentarea la Templu a Maicii Domnului” a fost sfințită de către Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, în 20 octombrie 2019, într-o atmosferă de mare sărbătoare.
Foto (Sfințirea bisericii din Șanț): https://photos.app.goo.gl/c3twghyJK5mSZWc49
În masa sf. altar al bisericii au fost depuse Moaștele Fericitului episcop martir Iuliu Hossu
• 𝗧𝘂𝗿 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗯𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗶 „Intrarea în Templu a Maicii Domnului” din Parohia Şanţ:
Sursa (Pagina Protopopiatele Greco-Catolice Beclean, Bistrița și Rodna): https://www.protopopiatebn.ro/…/duminica-sf-toma-si…/
– interiorul bisericii: https://protopopiatebn.ro/turbis.html
• Mesajul Zilei Mondiale a Misiunilor: https://www.magisteriu.ro/mesaj-cu-ocazia-zilei-mondiale…/
• Biografia Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea: https://www.sfinticatolici.ro/ioan-paul-al-ii-lea-karol…/
• Lecturi liturgice în Duminica 23 dR: https://mobile.catholica.ro/agc2023/zile/lectura1022.html
Biroul de Comunicații Sociale al Eparhiei de Cluj-Gherla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *