Vizita pastorala a Preasfințitului Claudiu în Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” Feldru, 27 august 2023

𝟮𝟳 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟯 – 𝗦𝗳â𝗻𝘁𝗮 𝗟𝗶𝘁𝘂𝗿𝗴𝗵𝗶𝗲 𝗔𝗿𝗵𝗶𝗲𝗿𝗲𝗮𝘀𝗰ă î𝗻 𝗣𝗮𝗿𝗼𝗵𝗶𝗮 „𝗔𝗱𝗼𝗿𝗺𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗠𝗮𝗶𝗰𝗶𝗶 𝗗𝗼𝗺𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶” 𝗙𝗲𝗹𝗱𝗿𝘂 (𝗜𝗹𝘃𝗮 𝗠𝗶𝗰a), 𝗱𝗶𝗻 𝗣𝗿𝗼𝘁𝗼𝗽𝗼𝗽𝗶𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗱𝗻𝗮 (𝗷𝘂𝗱. 𝗕𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶t𝗮-𝗡ă𝘀ă𝘂𝗱):

• Album foto: https://photos.app.goo.gl/TUe8HpJz6yhK7bez7

În Duminica „Tânărului bogat”, 27 august 2023, în prezența Preasfinției Sale Claudiu, trecutul și prezentul s-au întâlnit pentru credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, Feldru, parohie care se află în grija pr. Claudiu Oltean.
Vizita Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla a marcat aniversarea a 30 de ani de la sfințirea bisericii parohiale „Adormirea Maicii Domnului”, situată la loc înalt, în zona înverzită care delimitează localitățile Feldru și Ilva Mică. Împreună cu credincioșii, s-au reunit la această sărbătoare preoți din întreg Protopopiatul Rodnei.
Ierarhul a fost primit în mod tradițional la baza colinei pe care se află biserica, de preoții celor două parohii din Feldru, pr. Claudiu Oltean și pr. Iuliu Bontaș, de ceilalți preoți participanți, diaconi, subdiaconi, studenți seminariști, de tineri cu pâine și sare și copii care i-au oferit flori, de primarul com. Feldru, autorități locale și centrale și credincioșii reuniți la sărbătoare. S-a urcat apoi în procesiune până la biserica „Adormirea Maicii Domnului”.
În momentele care au urmat, Preasfinția Sa Claudiu a binecuvântat exteriorul bisericii (după lucrări de înfrumusețare) și o icoană a Maicii Domnului care va împodobi această biserică, apoi, în curtea bisericii, la un altar exterior, s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească de sărbătoare.
𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼 – 𝗰𝘂𝘃â𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 î𝗻𝘃ăță𝘁𝘂𝗿ă 𝗮𝗹 𝗣𝗿𝗲𝗮𝘀𝗳𝗶𝗻ț𝗶𝗲𝗶 𝗦𝗮𝗹𝗲 𝗖𝗹𝗮𝘂𝗱𝗶𝘂: https://www.youtube.com/watch?v=iK_o_ufoo6
Preasfinția Sa și-a exprimat, la predică, bucuria de a se afla pe aceste meleaguri „unde simțim frumusețea creației lui Dumnezeu”, „un loc binecuvântat de oameni credincioși: preoți, persoane consacrate, atâția credincioși care ne arată că sunt cu adevărat locuri în care Bunul Dumnezeu ne arată că Își face cu adevărat simțită prezența. Sunt locuri udate de sudoarea celor care au sădit înaintea noastră”.
A amintit ceea ce Isus a spus ucenicilor: „Nu voi ați sădit, voi intrați în munca altora” – iar „noi suntem o parte a construcției pe care Dumnezeu o face în această lume, suntem o cărămidă în plus, poate o piatră de temelie, dar facem parte dintr-o construcție care a început cu mult înaintea noastră și asta ne ajută să fim umili”.
Și, privind la această comunitate a cărei biserică împlinește 30 de ani, „de fapt o comunitate mult mai bogată în timp și în daruri decât atât”, a privit la ceea ce a fost mai înainte de acești 30 de ani, munca și jertfa din perioada persecuției – a amintit nume ale unora dintre preoții care au activat atunci, precum „acest minunat preot Sârbu Eugen (Tăicuțu), care venea în mod clandestin, pr. Liviu Oțoiu, pr. Virgil Florian”, dar, a adăugat, „câtă rugăciune ascunsă, cât sacrificiu a fost din partea atâtor credincioși, călugări, călugărițe, preoți, episcopi, pentru acest loc binecuvântat, pentru ca noi să fim astăzi aici.”
A repetat: „Trebuie să ne aducem aminte în primul rând că suntem rodul rugăciunilor predecesorilor noștri, a părinților, bunicilor noștri și că tot ce avem este un dar în viața noastră și este ceea ce ne face umili. Ne împlinim misiunea cu drag, cu bucurie, dar știm că nu suntem primii și nu vom fi nici ultimii, dar mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce putem face.”
A mai spus: „Trebuie să ne aducem aminte că suntem aici pentru a-L preamări pe Isus. Și, aceste plaiuri minunate ne readuc aminte de momentele în care Isus îi întâlnește pe ucenici, pe credincioși, pe dealuri, pe câmpii și nu putem să nu ne aducem aminte ceea ce credința noastră ne învață, că același Isus este prezent și astăzi, că noi pentru El suntem aici, pentru a-L întâlni pe El și pentru a simți ajutorul lui Dumnezeu în ceea ce facem, pentru a simți că ceea ce facem se răsfrânge în viața veșnică.”
Preasfinția Sa Claudiu a amintit hramul parohiei, „Adormirea Maicii Domnului”, sărbătoare care „ne ajută să înțelegem că viața noastră nu se sfârșește pe acest pământ”, că, „noi suntem făcuți pentru viața veșnică”. De aceea, Ierarhul a invitat la rugăciune, mai ales la rugăciunile principale ale Bisericii, prin care „să ne pregătim, cu bucurie în suflete”, la clipa trecerii din această viață în viața veșnică.
A meditat apoi mesajul evanghelic al duminicii, cel despre „tânărul bogat” (Mt 19, 16-26), arătând „ce înseamnă bogăție”: „nu o chestiune de cantitate, ci de calitate”, pentru că, „Evanghelia, Biserica, Mântuitorul ne spune că devine bogăție tot ceea ce ne împiedică să-L urmăm pe Cristos. În cazul tânărului, Isus vede că ceea ce el are, este o piedică înspre Împărăție. Și vedem rezultatul: Isus îi spune să-l urmeze și tânărul se îndepărtează întristat. Tristețea este întotdeauna semn că ne îndepărtăm de Dumnezeu. Bucuria, în schimb, este semnul prezenței lui Dumnezeu”.
Bucuria a caracterizat cu adevărat această zi aniversară de rugăciune la încheierea căreia pr. Claudiu Oltean a mulțumit călduros Preasfinției Sale Claudiu pentru cea de-a doua sa vizită în această parohie (după cea de anul trecut, cu prilejul Întâlnirii eparhiale a copiilor). A amintit apoi, în câteva cuvinte, istoria de jertfă și credință a acestei parohii, mulțumind și preoților care au păstorit parohia înainte de anul 2005 (anul în care i-a fost încredințată), a mulțumit „bunilor și darnicilor credincioși care-și iubesc cu tot sufletul Biserica”.
A mulțumit fiului pr. Gheorghe Boroș, Emanuel Boroș, formator la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, care a realizat icoana Maicii Domnului care a fost binecuvântată, colaboratorilor care au ajutat la realizarea lucrărilor – Primăriei și al Consiliului local al com. Feldru – și credincioșilor.
A spus: „ne aflăm în această parohie în care oamenii, în simplitatea lor, dar cu o credință mare și profundă, sunt rugători către Bunul Dumnezeu, către Maica Sfântă și către sfinții Bisericii”. Este o parohie care a oferit Bisericii „doi preoți, un diacon, o preoteasă, un seminarist și cinci călugărițe” – surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), care, „majoritatea dintre ele și-au ales drumul încă din timpul clandestinității”.
A mulțumit preoților, surorilor OSBM, tinerilor din ASTRU prezenți, un gând de mulțumire a adresat primarului, viceprimarului, subprefectului jud. Bistrița-Năsăud, autorităților centrale și locale de față. O mulțumire specială a fost adresată preotesei Livia Maria Oțoiu care a realizat pentru acest eveniment o expoziție de fotografie din viața parohiei, „din perioada de clandestinitate a bisericii, de la sfințirea bisericii din 1993, și de la primele hramuri ale acestei biserici”.
Mulțumiri au fost adresate solistelor Ana Maria Marti și Antonia Jarda, care au interpretat frumoase pricesne în cinstea Maicii Sfinte, atât la Împărtășanie cât și după celebrarea liturgică. La încheiere, din partea Parohiei Greco-Catolice „Adormirea Maicii Domnului, Feldru, pr. Claudiu Oltean a oferit Ierarhului „un buchet spiritual” și „o ștergură” tradițională din Țara Năsăudului.
***
În încheierea celebrării aniversare din 27 august 2023, Preasfinția Sa Claudiu a amintit „cel mai mare cadou” primit în această zi: prezența bunilor credincioși.

Iar tabloul ce i-a fost oferit, care conține buchetul spiritual făcut din: 30 de Sfinte Liturghii, 20 de rugăciuni ale Paraclisului Maicii Domnului, 75 de Rozarii, 100 de rugăciuni Tatăl nostru și Născătoare de Dumnezeu, 10 devoțiuni ale Căii Sfintei Cruci, 3 zile de post, 300 de rugăciuni Împărate Ceresc – a subliniat că „este adevăratul cadou pe care ni-l putem face unii altora”, restul sunt semne, care sunt prețioase dacă dincolo de aceste semne există comuniune spirituală și, a adăugat, „aici știu că există comuniune și semnul acesta reprezintă împlinirea rugăciunilor din Sfânta Liturghie: pe noi înșine și unul pe altul și toată viața noastră lui Cristos Dumnezeu să o dăm”.

Biroul Media al Eparhiei de Cluj-Gherla

VIDEO EVENIMENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *