Hramul parohiei greco-catolice „Sfinți Petru și Pavel” Telciu, 29 iunie 2023

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru si Pavel a fost prilej de mare bucurie pentru comunitatea greco-catolică din Telciu, Protopopiatul Rodna, care și-a serbat astăzi hramul și care l-a primit în mijlocul ei cu multă bucurie pe părintele protopop Cristian Goia. Veche vatră de credință, localitatea Telciu impresionează prin vechea biserică parohială greco-catolică, care este una dintre cele mai mari biserici rurale din țară, sfințită în anul 1922 de către cardinalul Dr. Iuliu Hossu. Construită în stil neoromanic, ea surprinde prin dimensiunile și locul pitoresc în care este amplasată. În prezent biserica veche nu este retrocedată. După anul 1989 a fost construită o nouă biserică prin strădania și jertfelnicia credincioșilor care, cu atâta zel și iubire, îl slujesc pe Dumnezeu. Noua biserică a fost sfințită în anul 1997 de Înalt Preasfințitul George Guțiu, episcop de Cluj-Gherla. De 27 de ani, comunitatea parohială din Telciu este păstorită cu multă dăruire de către părintele Gavrilă Avram.

La predica din cadrul Liturghiei solemne de hram, părintele protopop a evocat viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel care au dat mărturie despre Hristos și Evanghelie cu prețul vieții. Petru este darul Bisericii pentru a-i asigura unitatea, iar Pavel este darul oferit Bisericii pentru răspândirea sa, pentru ca ea să fie într-adevăr catolică (universală); misiunea lor continuă şi acum în Biserică. Datoria pe care o avem noi toţi este aceea de a rămâne ancoraţi de stânca lui Petru şi de a răspândi credinţa, de a-l mărturisi pe Cristos – Adevărul cu entuziasmul  lui Pavel.

 În încheiere, părintele protopop a îndemnat credincioșii să ceară cu încredere mijlocirea acestor mari Sfinți în greutățile vieții, rămânând tari în credință dincolo de slăbiciunile omenești, pentru a putea să devină fiecare un dar pentru biserică și pentru semeni.

consemnat de Rareș Flore

ALBUM FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *