Parohia Greco-Catolică Șanț

SCURT ISTORIC AL PAROHIEI GRECO-CATOLICE ȘANȚ
Parohia Greco-Catolică Șanț (până la începutul sec. al XIX-lea, Rodna Nouă), situată într-o frumoasă și veche așezare de la poalele Munților Rodnei, (istoric al com. Șanț: https://www.comunasant.ro/comuna-sant/) – este o parohie veche, trecută la Unirea cu Roma la 1700.
La Șanț a existat o „biserică veche de zid, edificată în 1845, avariată prin trecerea frontului” (cf. Șematism, 1947). Aceeași sursă atestă, la data editării Șematismului, existența a două parohii, Șanț I și Șanț II. De asemenea, este consemnată edificarea, mai târziu, între 1906-1919, a unei biserici de zid.
Episcopul Iuliu Hossu, Episcop de Gherla și apoi de Cluj-Gherla, acum Fericit martir, a vizitat această parohie în 27 iulie 1920 și în 3 septembrie 1922, când a și sfințit biserica cu hramul „Înălțării Domnului nostru Isus Hristos”.
La trecerea în ilegalitate a Bisericii Române Unite, Parohia Șanț avea peste 2000 de credincioși și asociații implicate activ în viața Bisericii: AGRU (70 membri); Reuniunea Mariană (130 membre).
***
După ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice, la Șanț au revenit la credința străbună, într-o primă etapă, puțini credincioși, iar biserica nu a fost retrocedată. Parohia a fost redeschisă oficiat în 1995.
Din anul 2007, comunitatea credincioșilor greco-catolici din Șanț a fost încredințată pr. Augustin Flămând, sub păstorirea sa parohia s-a dezvoltat.
S-a început construirea unei noi biserici pe un teren care a aparținut pr. Pamfiliu Grapini (1855 – 1949), preotul greco-catolic ctitor al fostei biserici parohiale și tatăl unei personalități marcante a com. Șanț: Enea Grapini, inginer, arhitect, politician, artizan al Marii Uniri (v. https://ro.wikipedia.org/wiki/Enea_Grapini ).
În anul 2012 a fost binecuvântată piatra de temelie iar începând din toamna lui 2013 a fost edificată o biserică spațioasă și primitoare.
Foto (30 august 2015 – vizita Ierarhului la biserica în construcție): https://photos.app.goo.gl/eR8Wjhkexn9jfcTp6
Noua biserică cu hramul „Prezentarea la Templu a Maicii Domnului” a fost sfințită de către Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, în 20 octombrie 2019, într-o atmosferă de mare sărbătoare.
Foto (Sfințirea bisericii din Șanț): https://photos.app.goo.gl/c3twghyJK5mSZWc49
În masa sf. altar al bisericii au fost depuse Moaștele Fericitului episcop martir Iuliu Hossu
• 𝗧𝘂𝗿 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗯𝗶𝘀𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗶 „Intrarea în Templu a Maicii Domnului” din Parohia Şanţ:
– interiorul bisericii: https://protopopiatebn.ro/turbis.html